Ce sunt resursele?

Fundațiile folosesc resursele locului pentru a îmbunătății viața oamenilor din comunitate.  Ce este o resursă? De multe ori când primul lucru la care ne gândim când vorbim de resurse sunt banii. Și nu greșim. Banii sunt o resursă importantă. Dar mai sunt multe altele pe lângă, resurse care de multe ori stau degeaba.  

DEX-ul ne zice că o resursă este o rezervă sau sursă de mijloace (materiale sau spirituale) ce pot fi valorificate într-o împrejurare dată. Pentru Banatul Montan asta înseamnă resurse naturale precum dealuri, munți, păduri, lacuri, râuri, pârtii de schi, poteci pentru plimbări în aer liber și mountainbiking, resurse ce țin de dezvoltarea urbană: muzee, monumente, parcuri, resurse instituționale publice precum școli sau primării și private precum afaceri sau ONG-uri, resurse culturale: teatru, cinema, cercuri literare, galerii de artă și lista poate continua mult și bine. 

Cea mai importantă resursă o reprezintă însă fiecare membru al comunității pentru că oamenii sunt cei care pot valorifica toate celelalte resurse sau din contră, le pot irosi sau folosi în mod iresponsabil. Experiența de muncă și de viață, conexiunile dintre oameni, energia, entuziasmul, dorința, puterea de muncă, abilitatea de a învăța și de a se perfecționa, toate acestea sunt resurse umane. Și atunci când oamenii aleg să colaboreze și să se implice, când își concentrează eforturile spre atingerea unui obiectiv comun, se întâmplă lucruri frumoase.

Leave a Reply